At leve i feminint flow, er følelsen af at leve i et berigende og kærligt forhold til din kvindelige krop og cykliske natur. Jo bedre vi forstår vores feminine rytmer, jo mere kan vi bruge dem til, at opbygge fysisk, følelsesmæssig, og mental balance i vores liv.

Mange kvinder i dag bedøver, ignorerer eller prøver, at overvinde menstruation, PMS, tegn på overgangsalder og lignende. I denne proces mistes ofte den unikke adgang til nydelse, visdom og intuition, hvilket bliver klart når vi forstår, hvordan kvinder kan arbejde med hver af de fire faser vi rejser igennem i vores menstruations cyklus, samt overgangene igennem moderskabet, perimenopause, og overgangsalder. Denne cykliske visdom er dog kun tilgængelig så længe vi ikke er på nogen form for hormonel prævention, så som p-piller, som en tredjedel af danske kvinder er.

Selvom det måske kunne virke som om at smerte og ubehag er en unægtelig del af at have menstruation, når så mange kvinder oplever smerte og ubehag i forbindelse med PMS, eller selve menstruation, så er det absolut ikke meningen. Stærke smerter og ubehag er tegn på en ubalance, som kalder på vores opmærksomhed. Ofte oplever kvinder, at de finder mere nydelse og balance i deres menstruation, når de begynder at arbejde bevidst med deres underliv og feminine center. Her kan Womb Massage være en afgørende støtte for at skabe både fysisk balance i underlivet, samt en nærende kropskontakt.

Inden Du læser videre, så tag en dyb indånding og følg dit åndedrættet fra næsen, ned gennem hjerte, lunger og mave – indtil din indånding lander som et stille kys nede i mellem dine ben, i din bækkenbund. Og hvil her med din fulde vejrtrækning her i dit feminine center–hele dit underliv. Mærk hvordan det føles at lande i dit underliv med din fulde opmærksomhed.

Dit feminine center, er ikke kun dit fysiske centrum, men også et kraftcenter og dit følelsesmæssige, og sjælelige center til at komme hjem til din indre kvinde. Uden kontakt til vores feminine center, lever vi bedøvet, uden at føle at vi kan stole på vores instinktive visdom, kropslige fornemmelser og frigøre al den indre kraft og kreativitet som kun venter på at komme ud i verden.

Kraften i dit underliv

Din menstruations cyklus, og afslutningen af denne i overgangsalderen, er meget mere end biologi og fertilitet. I min egen oplevelse er det en unik del af den spirituelle rejse i en kvindekrop. Feminine rytmer og cyklusser er indvielser ind i en kvindes levende, feminine spiritualitet – en åbning ind til din sjæl.

At leve i harmoni med din cykliske krop, handler ikke kun om at sætte tempoet ned, selvom dette er en nødvendighed i vores travle verden. Det handler også om at vække sensualitet, seksualitet og at lære at læne os ind i alle aspekter af os selv. Vores månedlige cyklus er en guide igennem feminin spiritualitet, som inkluderer vores kroppe, følelser, moderskab, overgangsalder og meget mere.

Når vi dykker ind i hver af de fire faser vi rejser igennem hver måned, lærer vi at skabe handling ud af drømme i tiden efter menstruation, vække seksualitet og kreativitet, rumme og lukke op for vores følelser i vores præmenstruelle fase, og dykke ned i vores dybest selv når vi menstruerer. Vores menstruations cyklus forbereder os på livet og vi lærer at finde vores kerne i alle livets former.

Overblik over de fire faser i din menstruations cyklus

Når vi taler om menstruations cyklussen, falder vores første tanker oftest på selve menstruationen, som jeg også kalder vores månetid. Men vores menstruation er kun 1 af de 4 faser vi rejser igennem vores månedlige cyklus.

Der er også tiden før ægløsning–din follikulære fase, ægløsnings-fasen og den præmenstruelle luteal fase, som skaber hver deres åbning ind i din psyke og vækker din krop, og indre verden på forskellige måder.

Hver fase er unik og indeholder sin egen kraft og gave. Ved at dykke ned i hver af de fire faser i din menstruationscyklus, finder Du en holistisk guide hjem til dig selv, som støtter dig til både at finde ro og dybde, samt vække sensualitet og seksualitet. Når vi dykker dybere ned i hele vores menstruationscyklus, vil vi se at hver eneste dag i vores månedlige cyklus vækker et nyt ansigt af os selv. Og når Du begynder dagligt at tage bevidstheden omkring din menstruations cyklus ind i dit liv, og hvordan den vækker dig fysisk, følelsesmæssigt og spirituelt kan Du bruge hver fase til at dykke dybere ned i din krop og bruge din cykliske visdom som indre døråbning ind i hvad det vil sige for dig at leve fra dit feminine center.

Fase 1: Menstruations fasen

Det her er din indre vinter tid. Tænk på det sommer, en tid på måneden der er til at fokuserer indad, planlægge hviletid, nærer dig selv på alle niveauer og opbygge din energi til den nye måne cyklus der begynder snart. Sæt din intention og plant dine indre frø for hvad Du gerne vil skabe i din næste cyklus. Giv slip på hvad der ikke længere nærer dig og giv dig selv tid til healing. 

Fase 2: Tiden før ægløsning – din follikulære fase

Fra din menstruation slutter åbner dit indre forår. Brug denne tid til at sætte handling på den inspiration Du lige har hentet mens Du hvilede under din blødnings fase. Det er her Du vil mærke at jo mere Du hviler jo mere energi har Du nu til at skabe og gøre i dit liv.

Fase 3: Ægløsning

Det er din indre sommer tid, den kreative energi er på sit højeste. Brug energien til at skabe og sætte skub i dine drømme. Her kan Du give den lidt ekstra gas og have mere fokus på at skabe og producerer og mødes med venner og familie.

Fase 4: Præmenstruelle / luteal fase

Der dit indre efterår. Det er tid til at finde overblik over de sidste uger og færdiggøre projekter og se hvor Du har brug for at samle op. Det er tid til at samle de løse ender og sørge for Du kan skabe ekstra hvile tid i næste uge under din menstruation.

Perimenopause og overgangsalder

Perimenopause og overgangsalder er endnu en overset indvielse. Det er endnu en fase af dine feminine livs rytmer, hvor det er tid til at dykke endnu et lag dybere. Det handler ligesom rejsen igennem menstruations cyklussen, moderskab og nu ind i overgangsalderen om at leve fra dit feminine center og give plads til den del af dig der er ved at fødes på din rejse ind i overgangsalderen.

Leslie Kenton skriver i sin bog “Passage to Power” om overgangsalderen:“The joy of menopause is the world’s best-kept secret. Like venturing through the gateway to enter an ancient temple, in order to claim that joy, a woman must be willing to pass beyond the monsters who guard its gate. As you stand at the brink of it, it can appear that only darkness, danger and decay lie beyond. [But] … as thousands of women from all cultures throughout history have whispered to each other, it is the most exciting passage a woman ever makes.”

Tiden op til overgangsalderen, perimenopause, kan for nogle kvinder, ligesom den præmenstruelle fase virke kaotisk, følelsesrig, og til tider overvældende. Her hjælper det når vi har erfaringen med dagligt, at møde vores behov, og indre rejse, samt støtter denne cykliske fase aktivt igennem f.eks. womb massage, plante-rig kost, og en stress-reducerende livsstil der nærer din kvindelige krop dybt.

Hvis vi levede i en verden hvor den kvindelige visdom var intakt, og vi levede i harmoni med vores kroppe og jorden, ville vi gå vores perimenopause og overgangsalder i møde med al den indre visdom og viden, som vi bygger op når vi lever i takt med vores cyklus. Vi ville ankomme som modnede kvinder, som har arbejdet dybt med vores krop, følelsesliv, seksualitet og brugt hver menstruations cyklus til at komme hjem til os selv. Og vi ville igennem de indvielser som vækker os igennem vores menstruationscyklus, når vi arbejder med vores kvindelige krop være forberedt på at dykke ned i perimenopause-fasen, som endnu en rejse dybere ind i os selv og vores indre kvinde. I stedet oplever mange moderne kvinder verden over at skulle møde både moderskab, og overgangsalder uden at have vækket deres egen feminine visdom til at guide dem selv igennem livets store indvielser og omvæltninger. 

Brug din cyklus til at finde hjem til dig 

Igennem den livslange rejse ind i din egen feminine rytme og cyklus vil Du finde en kvinde dybt inde i dit hjerte og underliv. Du vil finde din indre visdom, og sandhed til din vej i livet. Du vil finde plads til rumme det tunge i livet, uden at miste dig selv. Og plads til at åbne for mere kraft, saft og sensualitet. Verden har brug for kvinder som ikke forlader deres kvindelige visdom ved døren når de træder ind i lederskab i deres liv, familier, arbejde og verdenen.